Noi experiențe pentru turiști în această vară în Colinele Transilvaniei
09 iunie 2021 – Astăzi lansăm o inițiativă care face un zoom pe experiențele turistice oferite de Eco-destinația Colinele Transilvaniei. Cunoscută ca zona satelor săsești, cu multă atenție și vizitatori din țară și din străinătate, destinația are și o valoare naturală recunoscută la nivel european. În această vară vom spune, pentru turiști și pentru toți cei interesați, povestea din spatele renumelui și peisajului atrăgător din sudul Transilvaniei, în 6 noi zone amenajate special pentru observarea și descoperirea naturii.
“Această poveste are la bază diversitatea de plante și animale din zonă, care au susținut modul de viață tradițional al oamenilor, și care susțin în continuare un peisaj dispărut din alte state europene. Incluse pe lista siturilor Natura2000 din Uniunea Europeană ca aria naturală protejată Hârtibaciu - Târnava Mare – Olt, Colinele Transilvaniei atrag pasionați de floră și pajiști, bicicliști dornici de aventură, grupuri interesate de observarea păsărilor, gurmanzi și fotografi. Pentru toți pregătim experiențe turistice în puncte noi de observare și interpretare, pe 100 de km de trasee de bicicletă refăcuți, în sate cu oameni care înțeleg mai bine faptul că de păstrarea naturii depinde venitul lor zilnic.” a declarat Florentina Florescu, coordonatorul proiectului care începe azi în zonă.
Proiectul se desfășoară în perioada iunie-octombrie 2021 și își propune integrarea mai vizibilă a valorilor naturale din zona protejată Natura 2000 Hârtibaciu - Târnava Mare – Olt în experiențele turistice disponibile în destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei, concomitent cu creșterea gradului de conștientizare și informare a turiștilor, comunităților locale și a școlilor din zonă (aproximativ 270.000 ha) privind importanța ariilor naturale protejate. Toate informațiile despre ecodestinație și despre noua înițiativă vor fi la un click distanță pe https://www.colinele-transilvaniei.ro/
Ariile naturale protejate - inima verde a Colinelor Transilvaniei, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spaţii Verzi, Componenta Arii Naturale Protejate, acest proiect este realizat de UMD Colinele Transilvaniei (prin Asociația Mioritics) în parteneriat cu Fundația Adept Transilvania.
Principalele rezultate: Punerea în valoare a ariilor protejate și integrarea lor în experiența turistică din Colinele Transilvaniei prin identificarea și amenajarea a minim 6 puncte de observare a valorilor naturale protejate, mentenanța a minim 100 km trasee turistice pentru drumeție și bicicletă, realizarea unei campanii media cu titlul ”Inima verde a Colinelor Transilvaniei”, informarea și sensibilizarea comunităților locale privind importanța ariilor protejate prin organizarea a 2 workshopuri cu antreprenori și formatori de opinie locali pe teme legate de valoarea ariilor naturale protejate din vecinătate.
Pentru mai multe informații: Florentina Florescu, coordonator proiect, 0724749470, florentina@schubz.ro, colineletransilvanieihttps://www.facebook.com/colineletransilvaniei
Asociația Mioritics își exprimă exclusiv opinia autorului. Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în acest comunicat.
Despre Ecodestinația Colinele Transilvaniei:
Povestea destinației începe în anul 2012, când mai mulți parteneri locali implicați într-un proiect comun https://www.natura2000transilvania.ro/, au recunoscut valoarea ecoturistică a zonei printr-un brand numit ”Colinele Transilvaniei” pentru zona care se suprapune peste ariile protejate Sighişoara Târnava Mare Podișul Hârtibaciului.
Destinația „Colinele Transilvaniei” se întinde în jurul văii Hârtibaciului, al malului stâng al Târnavei Mari și al malului drept al Oltului, pe o suprafață de aproximativ 260.000 hectare. Peste 100.000 locuitori trăiesc în 44 de comune şi oraşe în această zonă.
Turiștii vin în sudul Transilvaniei (pe axa Sibiu – Sighișoara – Brașov), atrași de natura sălbatică, peisajele mozaicate, pajiștile cu stejari seculari, de comunitățile pitorești și de frumusețea vieții tihnite pe care o experimentează aici. De aceea, ne dorim ca viitorul turismului în zonă să păstreze acest tablou, dar să și permită comunităților să se dezvolte.
În acest scop, în 2015, a fost creată o Unitate de Management a Destinaţiei – UMD, care să fie o punte de legătură între toți cei care sunt implicați, direct sau indirect, în turismul din regiune.
Colinele Transilvaniei este o iniţiativă a unor importanți actori din zonă, parteneri care dau valoare acestei zone deosebite prin proiectele pe care le implementează și prin sprijinul pentru dezvoltarea comunităților.
Aceștia sunt: Asociaţia Mioritics, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, WWF România, Fundaţia ADEPT Transilvania, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Asociația Monumentum, GAL Dealurile Târnavelor, GAL Microregiunea Hârtibaciu, GAL Podisul Mediaşului, GAL Asociatia Transilvană Braşov Nord și Fundația Biserici Fortificate.
Comments