top of page

CRIȚ

Parte a comunei Bunești, satul Criț se numea pe vremuri Kreuz (cruce), care se datorează, după tradiţia locală, unei cruci mari împlântată pe un promontoriu, vizibilă de la distanţă din cele trei comune învecinate - Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf. 


În preajma ei s-au grupat primele case ale aşezării, s-a înălţat o biserică din piatră, închinată sf. Cruci. Din două documente, datate 1270 şi 1272, aflăm că regele Ştefan al Ungariei, după legea secuilor, confirmă lui Laurentius, fiul lui Hylyees şi fiului acestuia, tot Laurentius, posesia pământurilor de lângă Szederges (Moreni), cu biserica închinată sf. Maria, şi Scentkerest, cu biserica din piatră închinată sf. Cruci, din împrejurimile Tileagdului (alias Odorhei). 

Criţ aparţinea, în perioada medievală, alături de alte nouă comunităţi săseşti din Transilvania (printre care şi Cloaşterf - Klosdorf şi Meşendorf - Meschendorf), de Abaţia Cisteriană de la Cârţa, care a fost extrem de implicată în colonizarea spaţiului nelocuit între Scaunul Sighişoarei şi cel al Rupea. Tot la Criţ acum peste 400 de ani, a fost adoptată prima lege şcolară rurală din Transilvania. „În trecut această amplasare necesita prezenţa unui paznic al cetăţii care să fi fost cizmar sau măcar un bun meşter. Aceasta pentru simplul fapt că drumul către biserică este abrupt şi pavat cu pietre rotunde de râu. Mergând să participe la slujba de duminică, multe femei îşi rupeau aici tocurile, care erau întărite pe vremuri cu potcoave de cai. Aşadar un cizmar era absolut necesar pentru a face reparaţiile cu pricina înainte de intrarea în biserică.” (sursa: Fundaţia Biserici Fortificate).


In lunile de vară biserica este deschisă zilnic. 

Cheile sunt la d-l Dietmar Depner tel.: +40/740/597 493 

Grupurile de vizitatori sunt rugate să se anunțe în prealabil la d-l Depner. 


Nu rata la Criţ: 

· O masă copioasă, cu produse ecologice, direct din curte şi grădină, la tanti Rozi (nr. 100, 0745 030 461, office@cazare-crit.ro

· O plimbare cu căruţa prin sat şi prin împrejurimi · Săptămâna Haferland şi marele bal din curtea bisercii, luna august 

bottom of page