top of page

Biserica fortificată din Valea Viilor

Cenușăreasa siturilor UNESCO din Colinele Transilvaniei, mai puțin faimoasă, dar frumoasă în egală măsură, biserica fortificată din comuna Valea Viilor e un diamant neșlefuit, ce abia așteaptă să fie descoperită în toată splendoarea sa. 

Datorită valorii arhitectonice şi sistemului de fortificaţie conservat aproape în întregime, clădirea a fost înscrisă în 1999 pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Ajungi ușor la Valea Viilor, căci este situată pe drumul ce leagă Sighișoara de Sibiu, la 14 km de Mediaş, iar indicatoarele sunt vizibile. Numele i se trage în mod evident, de la multitudinea de vii din regiune, lucru, de altfel obișnuit pentru toată zona Târnavelor.

De cum pui piciorul în sat, profilul bisericii fortificate de secol XIV te întâmpină tăcut, modestă, fără să dea în vileag comoara pe care o ascunde. Construită, ca multe alte biserici evanghelice din Transilvania, pe ruinele unei basilici romanice, biserica din Valea Viilor a purtat inițial cu hramul Sfântului Petru. Trecută prin atacuri, asedii și cutremure, și-a mai pierdut din podoabe, precum capela dedicată Sf. Cyriacus (Chiriac sau Țiriac), atestată în anul 1446, dar și-a păstrat altarul sculptat de un meșter sighișorean, cristelnița, tabernacolul, amvonul sau hersa, toate datând din secolele XVI-XVII.


Program de vizitare biserica evanghelică: pe bază de rezervare sau anunţ prealabil


Cheile sunt la d-l Michael Weber

Tel: +40 745 519 173

E-mail: bezirkmediasch@yahoo.com

Credit foto:

Fundaţia Biserici Fortificate, Primăria Valea Viilor

bottom of page