top of page

Sărbătorim inițiative civice din Colinele Transilvaniei și evoluția proiectului PACT2020

Actualizată în: 2 sept. 2023


Proiectul este derulat de Asociația WWF România, în parteneriat cu Asociația Mioritics și Mihai Eminescu Trust cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a transfera către comunitățile locale din Colinele Transilvaniei cunoștințe și experiență despre sisteme de bună guvernanță, prin intermediul creării unei rețele de mentori și de lideri comunitari care va răspunde în timp real nevoilor identificate local.  Ziua a fost presărată cu momente cheie precum prezentarea realizată de Mihaela Frățilă, Specialist în Dezvoltare Comunități, WWF România, despre interacțiunea cu diverse inițiative civice și cetățeni activi din cele 10 comunități cu care lucrăm în Podișul Hârtibaciului.  „Am cules exemple de comunități active care se află în diverse stadii de implicare și responsabilizare a cetățenilor, de la idei abia puse în practică la ani de colaborare între cetățeni și autoritățile locale. Acestea au fost puse în pagină alături de explicații simple și motivante despre ce înseamnă o comunitate sustenabilă. Colecția de inițiative civice este utilizată în discuțiile pe care le avem cu oamenii din Colinele Transilvaniei și pot fi modele de urmat la nivel regional, dar și național”, ne spune Mihaela.  Platforma Colinele Transilvaniei reunește 11 asociații și grupuri de acțiune locală cu scopul de a promova și sprijini dezvoltarea durabilă în aceasta valoroasă regiune din punct de vedere cultural și natural. Prin proiectul PACT2020 platforma se consolidează ca un pilon important în procesul de luare a deciziilor la nivel regional și pentru a aduce beneficii comunităților și naturii din Colinele Transilvaniei.

„Lucrând împreună, atât de mulți oameni cu experiență și cu sufletul deschis, reușim să fim acolo unde chiar este nevoie de noi. Ascultăm oamenii și mergem în comunități unde discutăm despre problemele lor la fața locului. Acum, spre exemplu, adunăm informații despre infrastructură, echitate, mediu curat, servicii, economie, cooperare comunitară, care vor fi utilizate concret în pasul următor al proiectului”, spune Luminița Tănasie, Specialist Comunicare și Educație, Asociația Mioritics. 


Înainte de a ne delecta cu plăcintele cu răbarbăr am ascultat-o cu interes pe Ursula Radu Fernolend, reprezentantul partenerilor noștri de la Fundația Mihai Eminescu Trust care a vorbit despre procesul de informare și educare pe care îl vor urma cele 150 de persoane din cele 10 comunități din județele Brașov, Sibiu și Mureș în etapa următoare a proiectului PACT2020.  „Procesele prin care cetățenii pot asigura un sistem de bună guvernanță locală pentru o dezvoltare durabilă sunt, din păcate, neclare sau neștiute, iar noi încercăm să le oferim toate informațiile necesare pentru a înlesni procesul birocratic și facilita activități lucrative în comunitate”, ne informează Ursula Radu Fernolend. „Cum formulez o petiție? Cum pot oamenii și autoritățile locale să răspundă împreună nevoilor comunității? Cum păstrez valorile tradiționale și naturale, dar evoluez și îmi creez un trai bun? Sunt întrebări valide și punctul de plecare, iar noi credem că parcursul va fi unul util și frumos care să ne lege între noi și de locul acesta unic în lume.” adaugă Ursula.  Prin proiectul PACT2020 punem încă o cărămidă în eco-destinația Colinele Transilvaniei care poate prospera doar dacă piesele acestui puzzle se unesc în armonie, mai exact, dacă oamenii înțeleg cum se pot organiza, coopera pentru a clădi un prezent și un viitor sănătos și prosper în armonie cu natura.



121 afișări0 comentarii
bottom of page