top of page

CRIȚ

Part of the Bunești commune, the village of Criț was formerly known as Kreuz (cross), which according to local tradition, refers to a large cross planted on a promontory, visible from a distance from the three neighboring villages - Criț, Cloașterf, and Meșendorf.

foto: Casa Kraus


Din două documente, datate 1270 şi 1272, aflăm că regele Ştefan al Ungariei, după legea secuilor, confirmă lui Laurentius, fiul lui Hylyees şi fiului acestuia, tot Laurentius, posesia pământurilor de lângă Szederges (Moreni), cu biserica închinată sf. Maria, şi Scentkerest, cu biserica din piatră închinată sf. Cruci, din împrejurimile Tileagdului (alias Odorhei). 

Criţ aparţinea, în perioada medievală, alături de alte nouă comunităţi săseşti din Transilvania (printre care şi Cloaşterf - Klosdorf şi Meşendorf - Meschendorf), de Abaţia Cisteriană de la Cârţa, care a fost extrem de implicată în colonizarea spaţiului nelocuit între Scaunul Sighişoarei şi cel al Rupea. 


Tot la Criţ acum peste 400 de ani, a fost adoptată prima lege şcolară rurală din Transilvania. „În trecut această amplasare necesita prezenţa unui paznic al cetăţii care să fi fost cizmar sau măcar un bun meşter. Aceasta pentru simplul fapt că drumul către biserică este abrupt şi pavat cu pietre rotunde de râu. Mergând să participe la slujba de duminică, multe femei îşi rupeau aici tocurile, care erau întărite pe vremuri cu potcoave de cai. Aşadar un cizmar era absolut necesar pentru a face reparaţiile cu pricina înainte de intrarea în biserică.


Vizitează

Biserica fortificată din Criț- Biserica sală clasicizată cu cor şi turn clopotniţă în partea de vest, a fost ridicată între 1810 şi 1813, după ce clădirea iniţială, amintită pentru prima dată în 1270, s-a prăbuşit. Nu se cunosc prea multe despre această primă construcţie. Se presupune totuşi că este reprezentată într-un desen de pe o strană din biserică, datată 1793. Interiorul adăposteşte altarul cu galerie pentru orgă, amvonul şi cristelniţa, unele dintre acestea fiind realizate odată cu înălţarea bisericii, iar altele în 1822.


In lunile de vară biserica este deschisă zilnic. 

  • Cheile sunt la d-l Dietmar Depner

  • Telefon 0740 597 493 

  • Grupurile de vizitatori sunt rugate să se anunțe în prealabil la d-l Depner. 


Where to sleep

basketball vector clean logo.png

Nu mai găsești loc in sat? Caută prin vecini. Recomandările noastre sunt aici.

basketball vector clean logo (2).png
basketball vector clean logo (5).png

Satul e capăt de etapă pe Terra Saxonum din Via Transilvanica.

Găsești recomandări de circuite de o zi pe profilul nostru de Wikiloc si Komoot.

Unde mănânci

basketball vector clean logo (1).png

La Rozi unde vei puta degusta mâncăruri delicioase, făcute din ingrediente locale.

basketball vector clean logo (4).png

Servicii

bottom of page