top of page

Păsările – comoara vie a Colinelor

Începând din aprilie, de la sosirea berzelor şi până în octombrie, când pleacă ultimele călătoare spre ţările calde, vei fi înconjurat de triluri, zboruri line sau mai avântate ale înaripatelor ce poposesc în Colinele Transilvaniei pentru cuibărit.

Nici iarna nu duci lipsă de întâlniri fulgerătoare cu uliul mereu atent la următoarea pradă de la sol, cu lebede ce plutesc agale pe ochiurile de apă sau cu un huhurez leneş, ce se odihneşte pe timpul zilei, pentru a fi în formă de când răsare luna şi până în zori.

Dacă vreți să le descoperiți sau să aflați mai multe despre ele accesați linkul următor Pasari_Coline_ADEPT

Păsări cu care ne mândrim și pentru care vă invităm să le descoperiți în turele de birdwatching.

 

Păsările descrise mai sunt sunt doar unele dintre motivele pentru care a fost desemnat aria protejată de interes comunitar Natura 2000 SPA Podișul Hârtibaciului. Acesta a fost desemnat în anul 2007 pentru specii protejate de păsări, în Colinele Transilvaniei cuibăreşte cea mai însemnată populaţie de acvilă ţipătoare mică şi de viespar din România.

Populațiile de huhurez mare, caprimulg, ciocănitoare de stejar, ciocârlie de pădure şi sfrâncioc roşiatic sunt mari comparativ, cu celelalte situri din ţară, iar populaţia de cristel de câmp este semnificativă pe plan global. Este de asemenea printre primele zece situri din ţară pentru ghionoaia sură.

Mai multe despre acesta pe SPA Podisul Hartibaciului

fuciu_2.jpeg
ghionoie verde sor.jpg
Natura-Pasari-HuhurezMare (c)CatalinFuci

Credit foto:

Cătălin Fuciu

Vânturelul de seară (Falco vespertinus)

Ciocănitoarea de stejar (Leiopicus medius)

Cristelul de câmp (Crex crex)

Acvila țipătoare mică (Clanga pomarina)

bottom of page