BRĂDENI
Satul Brădeni a fost menționat pentru prima dată în 1297 ca terra Heen. A fost întemeiat în prima jumătate a secolului al XIII-lea de coloniștii germani, de sașii transilvăneni.
Foto: Staicu Florin, Csiszar Barna, Colinele Transilvaniei, Adela Dadu
Având numeroase privilegii și libertăți, localitatea a beneficiat de o deschidere europeană deosebită. Mai mulți localnici au fost trimiși să studieze la Universitatea din Viena în perioada 1471 - 1472 și 1512.
Odată cu apa Hârtibaciului, se scurge și un mister pe lângă Brădeni: enigma celor peste 300 de lăzi săsești care dormitează tainic în podul bisericii fortificate, cunoscute sub numele de Henndorfer Truhen. Aceste lăzi, considerate giuvaere istorice, sunt ornate cu picturi misterioase și au fost cercetate în cadrul unui proiect de conservare. În plus, tradiția vorbește despre un nobil care ar fi îngropat o comoară în apropierea bisericii, dar aceasta nu a fost încă descoperită.
Vizitează:
Biserica Fortificată din Brădeni. Ridicată în secolul al XV-lea, probabil din rămăşiţele unei biserici mai vechi, actuala biserică are intrarea situată mai sus decât era iniţial, iar pardoseala navei a fost şi ea înălţată cu circa 2m din cauza inundaţiilor repetate provocate de un pârâu ce curge în apropierea cetăţii.
În biserică se află o fântână care şi astăzi ostoieşte setea celor ce-i trec pragul.
Contact:
Dănuț Braga
0729 968 162
Lacurile de la Brădeni. La 15 km de Agnita, pe drumul către Sighișoara, se găsesc zone populare pentru pescuitul sportiv, dar și adăpost pentru peste 15% din totalul speciilor de păsări cunoscute la nivel național. Aceste locuri sunt preferate de păsările migratoare. De asemenea, aici se practică pescuitul sportiv cu undița (nu cu lansetă) pe unul dintre cele trei lacuri.
Puteți vizita zona cu mașina, pe jos în drumeție sau cu bicicleta. Accesul către lacuri se face din satul Brădeni, iar pescuitul este permis doar cu programare prealabilă, cu acordul proprietarului și după achitarea unei taxe.
Unde dormi

Unde mănânci
.png)
.png)