ȘOMARTIN
Șomartin, mai demult Șomărtin, Șomortin este un sat din comuna Bruiu, județul Sibiu. A fost atestat documentar în 1307 iar în secolul XV, localitatea apare ca o comună liberă în scaunul Cincu, având 16 gospodării locuite, o moară, o școală și un preot.
Foto: Șomartin 65, Adrian Arsu Films
Numele satului mai apare chiar legat și de domnitorul Constantin Brâncoveanu, căruia îi arendează o suprafață de teren, numită local Pădurea lui Vodă. Deși, inițial, sașii erau populația majoritară în sat, începând cu secolul XVIII, izvoarele documentează existența a 33 de familii ortodoxe.
Vizitează:
Biserica Evanghelică Fortificată. Ridicată pe colina din centrul satului în sec. XIII, biserica era, inițial, o bazilică cu trei nave și cu un turn, localizat în sectorul vestic.
Biserica a fost împrejmuită de un zid de apărare și, conform unui desen de la 1858, mai avea un turn de apărare în partea de nord a turnului-clopotniță. Fortificațiile au fost demolate în 1886. Altarul baroc datat 1730, fiind realizat de un pictor sibian, iar orga a fost instalată 80 de ani mai târziu.
Altarul baroc datat 1730 are în centru un tablou cu scena „Cina cea de taină” realizat de pictorul sibian Johann Martin Stock.
Șomartin Chocolate. După rețete clasice sau mai noi, vegană sau cu lapte, cu note de fructe, flori și picante, ciocolata de Șomartin include bomboane, trufe și alte delicii, pe care nu se cade să le ratezi.
Unde mănânci
.png)
Șomartin 65 pentru delicii culinare tradiționale.
.png)