top of page

Facilitare și animare comunitară

Când vine vorba de consolidarea colaborării pentru o dezvoltare sustenabilă a destinației ecoturistice, implicarea autorităților și a mediului privat sunt esențiale. Ne concentrăm pe crearea unor parteneriate solide între administrațiile locale, sectorul privat și comunitate, facilitând colaborarea la nivelul întregii regiuni Colinele Transilvaniei!


De ce?

Pentru că o dezvoltare sustenabilă a ecoturismului în Colinele Transilvaniei are nevoie de o colaborare autentică între autorități publice, comunități locale și sectorul privat. Construirea unui parteneriat solid înseamnă să aducem la aceeași masă toate vocile relevante, să împărtășim resurse și să lucrăm împreună pentru a valorifica potențialul ecoturistic al regiunii.


Ce ne propunem mai exact?

Lucrăm în strânsă colaborare cu 44 de primării și administrații locale din eco-destinație, care susțin inițiativele noastre și sunt implicate activ în proiectele comunitare. Cooperăm constant cu Asociația Județeană de Turism Sibiu, și echipele de management de destinație din județele Brașov și Mureș (Visit Mureș), asigurându-ne că toate eforturile sunt bine coordonate la nivel regional.

Colaborăm de peste 10 ani cu Grupurile de Acțiune Locală din destinație: GAL Dealurile Târnavelor, GAL Podișul Mediașului, GAL Microregiunea Hârtibaciu și GAL Asociația Transilvană Brașov Nord. Construim împreună strategii care valorifică resursele locale prin turism sustenabil. Aceste parteneriate sunt esențiale pentru consolidarea inițiativelor de dezvoltare locală, implicând comunitățile în mod direct și activ. 

Ne propunem să menținem deschis dialogul public-privat, să facilităm întâlniri periodice și să continuăm colaborarea cu toate părțile interesate, astfel încât dezvoltarea turismului să se realizeze ținând cont de nevoile reale ale comunității și să contribuie la crearea unei ecodestinații sustenabile.


Rezultate de până acum

44 de primării și 3 consilii județene (Brașov, Mureș, Sibiu) susțin dezvoltarea ecodestinației, certificată de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

2 grupuri locale de turism active, în care avem rol de suport și mentor și care reunesc autoritatea locală și mediul privat din domeniu.

1 proiect de cooperare între cele 4 GAL-uri de dezvoltare de mecanisme suport pentru dezvoltarea turismului sustenabil.

Peste 70% dintre autoritățile locale au integrat în planul de acțiuni măsuri de susținere a turismului responsabil.

Am organizat, în parteneriat cu GAL-urile și autoritățile locale, peste 20 de sesiuni de lucru cu reprezentanți locali, operatori de turism și comunități pentru a discuta priorități comune, strategii de dezvoltare și bune practici pentru gestionarea resurselor naturale în mod sustenabil.


Ce mai urmează ... 

Vom continua să colaborăm cu toate administrațiile locale, consolidând dialogul și implicarea activă în inițiativele de dezvoltare ecoturistică. Ne propunem să sprijinim administrațiile locale în gestionarea inițiativelor ecoturistice prin formare continuă și schimb de bune practici. Încurajăm inițiativele locale care pun în valoare patrimoniul natural și cultural, contribuind astfel la diversificarea ofertei turistice sustenabile.

Vom întări colaborarea cu partenerii strategici, precum Asociația Județeană de Turism Sibiu și echipele de management de destinație din județele Brașov și Mureș, pentru a crea sinergii la nivel regional.

Vom încuraja transferul de cunoștințe între autoritățile locale și actorii implicați, astfel încât comunitățile să devină mai autonome în gestionarea turismului sustenabil.

Vom continua să promovăm importanța turismului responsabil în rândul comunităților și administrațiilor locale, asigurându-ne că principiile sustenabilității sunt integrate în planificarea locală.

Vom susține campanii de sensibilizare și vom facilita dialogul între factorii de decizie pentru a prioritiza ecoturismul în strategiile locale.


Programul este dezvoltat cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, prin intermediul programului "Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică locală durabilă prin ecoturism”, cu susținerea Asociației de Ecoturism din România.

bottom of page