top of page

Noaptea muzeelor la sate - Hai la Ghijasa de Sus

Unde?

Ghijasa de Sus

Când?

2 septembrie 2023, 11:00:00

Organizator:

Primăria Agnita prin Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita, Asociatia Valea Hârtibaciului, Protopopiatul Agnita, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului, Comunitățile patrimoniale din podișul Hârtibaciului

Amintiri din lada mesei

Pierdut între dealurile podișului, satul Ghijasa de Sus oferă o oază de liniște, unde vom cerceta alături de săteni „lada mesei”, cea în care au păstrat cele mai prețioase amintiri ale familiei și ale satului:
– monumentele de for public – crucile comemorative ridicate în memoria sătenilor care au emigrat la sfârșitul sec. XX în America – personalitățile din lista celor „10 Mari Hârtibăceni”;
– Ioan Sava Câmpineanu (1889-1921), pionier al aviației;
– Moisa Irod, ultimul puscas de elită din garda personală a Regelui Mihai, în etate de 100 de ani;
– toponime și aptonime: Mormântul Mare și Cătană;
– lectură din manuscrisul „Privind spre ieri, alaltăieri”, în care sunt evocate amintiri din verile petrecute aici în copilărie, de către autor.

În premieră, noi dovezi și piste pentru cercetarea biografiei preotului Ioan Grigorievici pictorul, conduse de Ioan Ovidiu Abrudan, în urma rezultatelor unor cercetători anteriori,care au consemnat prezența pictorului în mai multe localități din Valea Hârtibaciului, în apropiere de Benești, precum Cornățel, Copșa Mare, Fofeldea sau Ghijasa de Sus. În ceea ce privește Ghijasa de Sus, sunt scoase la iveală date noi, care au avut menirea de a confirma funcția pe care și-a asumat-o preotul Ioan Grigorievici pictorul, adică de ocupant, timp de aproape patru decenii, al parohiei greco-catolice din localitate. Astfel de afirmații completează una dintre cele mai interesante biografii ale artiștilor din Transilvania, la începutul secolului al XIX-lea.

Detalii și rezervări:

bottom of page