top of page

Noaptea muzeelor la sate - Hai la Fofeldea

Unde?

Muzeul Sătesc Fofeldea

Când?

2 septembrie 2023, 14:00:00

Organizator:

Primăria Agnita prin Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita, Asociatia Valea Hârtibaciului, Protopopiatul Agnita, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului, Comunitățile patrimoniale din podișul Hârtibaciului

De Noaptea Muzeelor la Sate, vă invităm la Fofeldea, unde puteți vizita:

– Bustul lui August Treboniu Laurian, membru fondator al Academiei Române și fiu al satului Fofeldea;

– Muzeul Sătesc Fofeldea, la Vila Cordiana nr. 189-190 – considerată a fi una dintre primele bănci din Transilvania, numită astfel după Daniel. R. Cordescu, „om de vază în istoria satului”, care acționează pe mai multe planuri, în domeniul cultural, şcolar, biseri­cesc şi economic, apoi devine şi primul bancher din zonă, iar banca un motor al dez­vol­tării şi susţi­nerii tuturor comunităţilor de pe Valea Hârtibaciului!

– Gospodărie țărănească – Casa Vecerzan Viorica nr. 35-36, cu elemente de arhitectură vernaculară;

– Tur ghidat în sat la Biserica cu Hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, monument istoric clasa A: pictura bisericii, finalizată în anul 1814, a fost executată de către frații Grecu din Săsăuș, în stil bizantin. Aici întâlnim „galbenul de Fofeldea”, considerat de specialiști similar cu „albastrul de Voroneț”, pentru unicitatea nuanței folosită de meșterii zugravi.Comunitatea din Fofeldea va prelua, simbolic, ștafeta de la comunitatea din Ighișu Vechi pentru organizarea celei de-a doua ediții a Nopții Muzeelor la Sate în Podișul Hârtibaciului în 2024, pe scena festivităților din Ighiș!

Detalii și rezervări:

bottom of page