top of page

Noaptea muzeelor la sate - Hai la Apoș

Unde?

Apoș

Când?

2 septembrie 2023, 10:00:00

Organizator:

Primăria Agnita prin Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita, Asociatia Valea Hârtibaciului, Protopopiatul Agnita, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului, Comunitățile patrimoniale din podișul Hârtibaciului

Apoșul te așteaptă cu porți deschise să îi descoperi poveștile

Între orele 14:00 și 21:00 poți vizita colecția privată Emil Lascu - sat Apoș nr. 126, județul Sibiu
Începută la vârsta de 68 de ani, colecția personală a dlui Emil Lascu cuprinde obiecte aparținătoare tuturor etniilor conlocuitoare din satul Apoș. Obiectele au fost procurate contra cost de-a lungul ultimilor douăzeci de ani, din zona limitrofă.

La Apoș se reînvie vechile meșteșuguri: inaugurăm „Fierăria Albastră”, pe locul vechii fierării din sat, lângă Villa Abbatis Equestrian Center din satul Apoș. Atestarea documentară din anul 1322 se leagă de mănăstirea Cârţa, Apoşul fiind menţionat ca posesiune a mănăstirii cisterciene sub numele de Villa Abbatis, fiind feudă a mănăstirii şi „satul abatelui”.

Vizităm țiglăria tradițională și aflăm despre tehnica țiglăritului și economia circulară sustenabilă, vom vedea cum fac meșterii ţiglari, dintr-un pumn de pământ, o ţiglă atât de folositoare cu lutul adus de lângă ţiglărie! Sesizând pericolul de dispariție a învelitorilor istorice din Transilvania, concurate de produsele industriale, Asociația Monumentum a demarat la începutul anului 2013 construirea țiglăriei din Apoș, având ca scop reintroducerea învelitorilor tradiționale în peisajul satelor transilvănene prin revigorarea unui meșteșug aflat pe cale de dispariție și care nu poate fi transmis decât din generație în generație. Ea a luat nastere din nevoia de a avea acces – local – la materiale de construcţie tradiţionale, mai precis la cărămizi şi ţigle I a fost inaugurată în iunie 2015 în prezența A.S.R. Regele Charles III, pe atunci Prinț de Wales.

Detalii și rezervări:

bottom of page