top of page

Păsările – comoara vie a Colinelor

Începând din aprilie, de la sosirea berzelor ÅŸi până în octombrie, când pleacă ultimele călătoare spre ţările calde, vei fi înconjurat de triluri, zboruri line sau mai avântate ale înaripatelor ce poposesc în Colinele Transilvaniei pentru cuibărit.

​

Nici iarna nu duci lipsă de întâlniri fulgerătoare cu uliul mereu atent la următoarea pradă de la sol, cu lebede ce plutesc agale pe ochiurile de apă sau cu un huhurez leneÅŸ, ce se odihneÅŸte pe timpul zilei, pentru a fi în formă de când răsare luna ÅŸi până în zori.

​

Dacă vreÈ›i să le descoperiÈ›i sau să aflaÈ›i mai multe despre ele accesaÈ›i linkul următor Pasari_Coline_ADEPT

​

Păsări cu care ne mândrim È™i pentru care vă invităm să le descoperiÈ›i în turele de birdwatching.

 

Păsările descrise mai sunt sunt doar unele dintre motivele pentru care a fost desemnat aria protejată de interes comunitar Natura 2000 SPA PodiÈ™ul Hârtibaciului. Acesta a fost desemnat în anul 2007 pentru specii protejate de păsări, în Colinele Transilvaniei cuibăreÅŸte cea mai însemnată populaÅ£ie de acvilă Å£ipătoare mică ÅŸi de viespar din România.

​

PopulaÈ›iile de huhurez mare, caprimulg, ciocănitoare de stejar, ciocârlie de pădure ÅŸi sfrâncioc roÅŸiatic sunt mari comparativ, cu celelalte situri din Å£ară, iar populaÅ£ia de cristel de câmp este semnificativă pe plan global. Este de asemenea printre primele zece situri din Å£ară pentru ghionoaia sură.

​

Mai multe despre acesta pe SPA Podisul Hartibaciului

fuciu_2.jpeg
ghionoie verde sor.jpg
Natura-Pasari-HuhurezMare (c)CatalinFuci

Credit foto:

Cătălin Fuciu

Vânturelul de seară (Falco vespertinus)

Ciocănitoarea de stejar (Leiopicus medius)

Cristelul de câmp (Crex crex)

Acvila țipătoare mică (Clanga pomarina)

bottom of page