top of page

Rezervaţia Naturală „Stejarii seculari de la Breite Municipiul Sighişoara“

Sânziene_Florentina Florescu.jpg

Bătrânii arbori cu vârste între 400 şi 600 de ani şi diametre de până la 1,8 m, te aşteaptă pe platoul din apropierea Sighişoarei, în cel mai mare şi mai bine conservat habitat de pășune împădurită cu goruni şi stejari seculari din centrul şi estul Europei. Aici, în mijlocul pădurii, în doar 133 ha, găsești 10% din plantele cunoscute la nivel naţional (380 de specii şi subspecii de plante). 


În total 115 specii de vertebrate au fost identificate aici, majoritatea fiind protejate de lege. Loc preferat de culegătorii de ciuperci (30 de specii comestibile), vara te întâmpină aici zeci de fluturi jucăuşi, iar atmosfera e din altă lume.  

Multe specii de plante și animale – ciocănitori, păsări cântătoare, șopârle, lilieci sau fluturi – pot fi observate aici, în funcție de sezon și perioada zilei. Vă rugăm nu le deranjați, vătămați sau capturați. Chiar de la intrare, pe partea stângă, se află doi stejari căzuți la pământ și unul pe cale să se prăbușească. Un stejar bătrân, chiar și mort, adăpostește un întreg univers viu (de la ciocănitori, lilieci și pârși, până la alge, licheni și insecte) și de aceea este important să fie lăsat acolo unde s-a prăbușit. La marginea pădurii se află unul dintre cei mai bătrâni stejari din rezervație, cu circumferința de peste 7.1 m și o vârstă estimată de peste 700 de ani! Partea cea mai ingustă a platoului e denumită sugestiv, ”Pasul lupilor” fiindcă, în perioada de iarnă, acolo vei găsi cu siguranţă urme şi de lup, urs brun sau pisica salbatică.


Coordonate: 

Platoul este cuprins între următoarele coordonate: 

Latitudine: Cel mai sudic punct 46°11.033’ ; cel mai nordic 46°13.058’ 

Longitudine: Cel mai vestic punct 24°44.877’ ; cel mai estic 24°46.428’

Modalitate de vizitare:

Acces: 

Auto: 

● din direcția Sighișoara, Brașov, pe drumul național DN14, în direcția Mediaș – Sibiu, după sensul giratoriu de la ieșirea din Sighișoara, la aproximativ 4 km, după urcarea pe Hula Daneșului, primul drum la stânga – drum forestier de 2 km. 

● din direcția Sibiu, pe drumul național DN14, după ieșirea din comuna Daneș, se urcă Hula Daneșului, ultimul drum forestier la dreapta înainte de primul viraj. 


Bicicletă, drumeție: din Sighișoara, de pe strada Ana Ipatescu, din dreptul panourilor de informare marcate cu Colinele Transilvaniei, se urmează marcajul banda roșie.

Recomandăm vizite de descoperire la pas, cu bicicleta sau călare – fără taxă de vizitare pe traseele ce urcă spre platou: Via Transilvanica dinspre Sighișoara și/sau Criș / Stejărenii si pe marcajul bandă rosie dinspre Apold.

Pentru vizite ghidate, apelează la Ghizi sau agenţii locale. 

Aflați mai multe
bottom of page