Pășunile cu arbori din Coline

Arborii batrâni sunt componente iconice ale pășunilor cu arbori. 

Vârsta arborilor batrâni poate depăși jumatate de mileniu, fiind cele mai batrâne organisme din regiuni întinse. Prin vârsta lor, acești arbori au fost martorii si supravietuitorii multor schimbări care au avut loc la nivelul societăților umane, a peisajelor si conditiilor climatice. Arborii bătrâni de pe pășuni au o mulțime de valori, inclusiv economice, culturale, estetice, istorice și ecologice. Aceștia au și valori estetice și culturale deosebit de mari, care de asemenea pot reprezenta resurse economice. De exemplu, arborii batrâni au povestile lor, cunoscute de comunitățile locale inspirând artisti și poeti contribuind la crearea unor elemente culturale cu valoare universala. 


Foarte mulți arbori batrâni au un nume, cum ar fi ‘Stejarul lui Avram’, ‘Stejarul lui Ștefan’, ‘Teiul lui Eminescu’ sau la nivel local ‘Stejarul lui Banciu’ (Alma Vii ), ‘Arborele Batrân’ (Dăișoara ), ‘Adam și Eva’ (lânga Rupea ) și altele. Uneori arborii batrâni sunt numiți ‘veterani’, ca recunoaștere a capacității lor de supraviețuire. Arborii batrâni sunt obiective turistice în multe zone, aducând astfel un aport semnificativ vizibilității zonei și nu în ultimul rând, economiei locale. Mulți arbori batrâni poartă pe ei semnele intervențiilor umane din trecut și au fost ‘martorii’ unor evenimente de importanță istorică. 

Importanța istorică de asemenea valoare identitară pentru comunitățile sau chiar regiunile respective. În final, valoarea arborilor batrâni pentru păsări, insecte și alte organisme este disproporțional mare fața de arborii mai tineri, un număr mare de specii protejate legal folosind scorburile acestor arbori ca și habitate de hranire, cuibărire sau adapost. Astfel, arborii bătrâni sunt structuri cheie în ecosistemele din care fac parte. Scorburile și elementele moarte sunt componente importante și naturale ale arborilor batrâni; arborii batrâni sunt printre cele mai importante habitate din toata Europa. Respectând aceste valori, permitem generațiilor viitoare să le moșteneasca și să le atribuie o prețuire în funcție de necesitățile lor –printre care pot fi și tipuri de calități și semnificații pe care noi, azi, nu le percepem sau le percepem în mod negativ. 

Pastrând arborii batrâni, inclusiv cei scorburoși generațiilor viitoare, le vom da șansa să se alinieze (sau să se re-alinieze) cu valorile lor la aceste elemente importante ale peisajelor culturale pe care le avem.

Mai multe fotografii și povești pe pagina noastră de facebook, Colinele Transilvaniei

Drumeție, cu bicicleta, călare – pentru vizite ghidate, apelează la Ghizi sau agenţii locale. 

Sitemap

© 2020 de WPI și Colinele Transilvaniei.

Creat cu Wix.com

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Acest site web a fost creat într-un proiect de colaborare între trei studenți ai Institutului Politehnic Worcester (https://www.wpi.edu/) și Colinele Transilvaniei