Lacurile de la Brădeni

La 25 de km de Sighișoara, pe drumul spre Agnita, sunt zone populare de pescuit sportiv, însă puţini știu că adăpostesc peste 15% din totalul speciilor de păsări cunoscute la nivel naţional. Sunt un loc preferat de cuibărit al păsărilor migratoare ce vin în zonă – salba de lacuri naturale din inima destinatie găzduieşte regulat peste 20.000 de păsări de apă migratoare. Înconjurate de un brâu masiv de stufăris (3-4 m), oferă un loc perfect pentru „maternităţile“ acestor specii. Stârcul roşiu şi cenuşiu, corcodelul, raţa roşie–specie ameninţată la nivel global-barza negră sau lebăda de vară pot fi observate la Brădeni. Tot aici, se practică pescuitul sportiv cu undiţă (nu cu lanseta), pe unul dintre cele trei lucii de apă. Satul Brădeni, Henndorf sau Hégen este situat aproape de limita dintre județul Sibiu și Mureș spre Sighișoara.

O altă mândrie a Brădeniului, care a făcut cunoscută localitatea, este colecția de lăzi din podul bisericii evanghelice. Din tezaurul de cca. 200 de lăzi, numite popular „Stollentruhen” mai puteți vedea astăzi 140, unele datând chiar din secolul al XVI-lea. Funcția și ornamentația acestora este diferită în funcție de perioada în care au fost create. La o analiză mai detaliată a lăzilor poți deschide o lumea extraordinară a simbolurilor religioase și motivelor florale, zoomorfe și antropomorfe. Valoarea lor istorică și culturală a făcut ca unele să fie adăpostite în muzee importante din Europa. Găsiți una și în Muzeul Bisericii Evanghelice din România, în incinta Casei Teutsch (www.teutsch.ro), unde descrierile și explicațiile muzeografilor vă sunt la îndemână. Oricând aveți drum spre Sighișoara, Brădeniul merită o oprire. Este una dintre bucățile de mozaic colorat ce alcătuiesc istoria, natura și cultura Colinelor Transilvaniei. De pe drumul național puteți vedea și movilele Brădeniului. 

Mai multe fotografii cu păsările de la noi, din Colinele Transilvaniei le găsești pe pagina noastră de facebook

Puteți ajunge aici fie la pas în drumeție sau cu bicicleta. Pentru vizite ghidate, apelează la Ghizi sau agenţii locale.  Accesul la lacuri pentru pescuit se face după achitarea unei taxe.

Sitemap

© 2020 de WPI și Colinele Transilvaniei.

Creat cu Wix.com

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Acest site web a fost creat într-un proiect de colaborare între trei studenți ai Institutului Politehnic Worcester (https://www.wpi.edu/) și Colinele Transilvaniei