10+ motive să vii în Colinele Transilvaniei
15+ MOTIVE SĂ TE PLIMBI PRIN COLINELE TRANSILVANIEI
Poate o știi ca zona ”satelor săsești”, cu biserici fortificate din Transilvania, ca locul preferat al Prințului Charles de Wales al Marii Britanii, ca sate legate de trasee faine de bicicletă sau ca obiective de patrimoniu UNESCO faimoase (Sighișoara, Biertan, Viscri), dar poate nu știi că e o zonă cu biodiversitate extrem de variată, o arie protejată Natura 2000, chiar cea mai mare arie continentală din România, după Delta Dunării. Indiferent de ce informații ai până ajungi aici, Colinele Transilvaniei te va surprinde. Iată de ce:
1. Aici timpul curge altfel
Străjuite de râurile Târnava Mare, Hârtibaciu și Olt, Colinele Transilvaniei îţi dezvăluie un peisaj pe cât de variat, pe atât de încântător: glimee, acvile şi urşi, biserici fortificate şi sate desprinse din cărţile de poveşti, mâncare bună și sănătoasă, făcută din ingrediente locale, meşteşugari, poveşti, legende şi tradiţii populare. Este locul perfect unde poţi călători nestingherit în timp şi în sufletul tău. Decorul te îmbie la tihnă, cu alternanţa de coline domoale sau mai năvalnice, decorate de primăvara cu sute de mii de fluturi neobosiţi şi de flori ce ştiu să vindece boli sau măcar să îţi dăruiască parfumul lor discret. Pădurile de stejar şi gorun îţi oferă umbră şi răcoare în zile toride sau te cheamă pe urmele animalelor sălbatice protejate ce locuiesc aici (urs, cerb etc). Satele ascunse şi răsfirate pe dealuri îşi păstrează încă farmecul de odinioară, când unele dintre ele erau cetăţi de scaun importante, cu privilegii şi drept de judecată (Agnita, Cincu etc). Oamenii locului au poveşti frumoase şi felurite, pe care nu le găseşti în cărţi sau pe net, dar care te vor fascina cu siguranţă. Vei fi la fel de încântat de legătura lor cu natura, de armonia şi respectul ce guvernează această conexiune seculară şi care transformă acest loc în „ultimul peisaj cu adevărat medieval din Europa” (Dr. Andrew Jones).
2. Vei găsi stejari multiseculari, cu povești și legende
Bătrânii arbori cu vârste între 400 şi 600 ani şi diametre de până la 1,8 m, te aşteaptă în multe locuri, cel mai cunoscut fiind platoul Breite, din apropierea Sighişoarei, cel mai mare şi mai bine conservat habitat de pășune împădurită cu goruni şi stejari seculari din centrul şi estul Europei. Caută Stejarul lui Crulici (Saschiz), Arborele Bătrân (Dăișoara) sau Stejarul lui Banciu (Alma Vii) - fiecare are povestea lui.
Intrigante şi tăcute, îţi atrag atenţia cu aspectul de movile sau ridicături de pământ, dispuse în grupuri, în apropiere de Apold, Saschiz, Movile (unde sunt cele mai numeroase) sau la Șona. Au biodiversitatea floristică, fiind o atracţie pentru geomorfologi şi subiect de legende și povești locale. Arheologii nu au stabilit cine le-a construit şi în ce scop - biologii sunt de părere că fac parte din familia glimeelor, dar ar putea fi vorba de morminte din perioada sciţilor sau epoca pre-dacică.
Acvila pomarina este o răpitoare migratoare preferă Colinele Transilvaniei datorită pădurilor bătrâne, unde își face cuib. Ai mari șanse să observi de aproape măcar un exemplar din cele 128 de perechi inventariate – formează cea mai însemnată populaţiei de pe teritoriul României.
5. Păsările migratoare de apă, care cuibăresc în Coline
Lacurile de la Brădeni (la 25 de km de Sighișoara) sau noua Deltă a Oltului, creată pe lacurile de acumulare din limita sudică a destinaţiei, sunt o etapă importantă a unuia dintre cele trei culoare europene de migraţie al păsărilor ce urcă spre nord în fiecare primăvară, venind dinspre continentele calde. Poţi observa zeci de specii ce cuibăresc aici şi pe care te-ai aştepta să le vezi doar la vărsarea Dunării în mare.
Plante cu miros specific pe care le urăşti sau le adori, dar nu te lasă indiferent. Prima comunitate de cultivatori din România, şaşii, le-au adus aici în Evul Mediu, în comuna Hoghilag (sau Halvelagen), la doar 16 kilometri de Sighișoara. Locuitorii de aici i-au dedicat şi un festival, la început de august.
7. Bisericile ortodoxe pictate de fraţii Grecu
Pe valea Hârtibaciului poţi vizita o serie de biserici ortodoxe, pictate de doi fraţi cu o poveste deosebită – ţărani simpli, de meserie zugravi, și-au pus amprenta originală prin picturile interioare unice din 12 biserici de pe malul Oltului – patru dintre ele se află în Colinele Transilvaniei la Săsăuș (biserica „Adormirea Maicii Domnului“), Fofeldea (biserica „Sf. Vasile cel Mare“), Țichindeal (biserica „Cuvioasa Paraschiva“) sau Ilimbav (biserica ortodoxă cu picturi)
8. Castele și conace medievale
Aici şi-au împărţit proprietăţile nu mai puţin de 100 de familii nobiliare. De origine maghiară, franceză, croată, evreiască sau cehă, castelanii Evului Mediu au lăsat în urma lor puzderie de povești şi legende.
9. Poți vizita muzee și colecții muzeale multiculturale
Simte multiculturalitatea vie din Colinele Transilvaniei, printr-o vizită în centrul de interpretare a culturii tradiționale din biserica evanghelică fortificată din Alma Vii, află despre Fuga Lolelor, la Muzeul de istorie Valea Hârtibaciului. Vizitează la Alțâna, o colecție de peste 1000 de obiecte de pe Valea Hârtibaciului, donate de etnici români, sași, maghiari şi rromi. La Seliștat, Brădeni sau Dăișoara, găsești inedite colecții private, iar la Biertan poți poposi la Biblioteca cu poveste a Lăzii de zestre.
10. Transilvanian Brunch s-a inventat aici
În Colinele Transilvaniei a avut loc primul Transilvanian Brunch, in 2008. Inițiat ca o modalitate de networking pe plan local, în ultimii 11 ani, evenimentul s-a transformat într-un adevărat fenomen, preluat în toată țara. Brunch-ul transilvănean o experiență complexă, un mix minunat de cultură, descoperire a satului așa cum este el, gastronomie multiculturală și socializare în aer liber.
11. 500 de km de trasee turistice care te ajută să descoperi Colinele în natură
Pe jos, pe bicicletă, în șaua calului sau cu căruța, cel mai bine descoperi Colinele Transilvaniei în aer liber. Te poți bucura de natura, de păduri superbe, în care vei observa animale sălbatice, oprindu-te din când în când să ai parte de un picnic cu produse locale, admiraând priveliști minunate asupra satelor multiculturale.
12. Simți viața satului autentică, în intimitate
Casele de oaspeți în care poți poposi peste noapte îți oferă intimitatea, dar și spațiul de care ai nevoie să te bucuri, chiar și pentru câteva zile, de viața simplă, împreună cu familia sau cu prietenii apropiați. Ai de unde alege: sate mai cunoscute ca Saschiz, Viscri, Mălâncrav, Bazna sau Biertan sau mai puțin cunoscute (dar la fel de încântătoare) ca Apold, Colun, Alma Vii, Florești, Stejărișu, Bărcut sau Cloașterf. Proprietarii acestor case lucrează de zor să pună la punct ultimele detalii pentru a respecta normele contextului pandemic și a-ți oferi siguranța și confortul unei case departe de casă.