top of page

TRANS.FORT // Proiect de Conversie și Reutilizare Adaptivă

Unde?

Biserica fortificată Apold (Mureș)

Când?

16 august 2023, 19:00:00

Organizator:

Asociația CasApold

Asociația CasApold organizează în premieră un proiect de reutilizare adaptivă în Biserica Fortificată Apold sub numele de TRANS.FORT. Acesta presupune adaptarea interiorului unor incinte ale fortăreței în spații armonizate nevoilor societății actuale, oferind astfel contextul potrivit unor experiențe contemporane în decor medieval.
Arta contemporană și intervențiile artistice ieșite din spațiul unei galerii tipice vor fi prezentate într-un cadru expozițional offspace, în paralel cu expoziții de cercetare și documentare a istoriei locale și de prezentare a activităților de conservare și restaurare întreprinse de membrii Asociației CasApold în ultimii 20 de ani.
Toate expozițiile de cercetare vor avea o dinamică organică readaptându-se pe parcursul verii până la finalul proiectului în 30 septembrie. Programul va cuprinde și alte ateliere și evenimente conexe.

Artiști și proiecte:
Cadru vizual / intervenții artistice / sociale / conștientizare a naturii /

Daniel Gaciu (artist contemporan, București) prezintă lucrări personale în paralel cu crearea de lucrări in-situ de inspirație locală, din obiecte găsite în mediul înconjurător cu direcția de a crea armonie din dezastru.

Pojarnitza (vraci, ghid în flora sălbatică, București-Sibiu) cercetează felul în care vegetația reflectă cultura locală. Ea creează o instalație imersivă inspirată de energia pământului, tradusă în selecția de plante care populează acest spațiu și mai departe în specificul comunității.

Peisaj Deschis (federație ce susține cadrul natural al Podișului Hârtibaciului - Hosman) creează un spațiu de discuții asupra peisajului cultural transilvănean și nevoilor de păstrare ale acestuia pentru salvarea biodiversități și unicității peisajului local.

Sebastian Bethge, inițiatorul Asociației CasApold este creatorul unei expoziții retrospective care prezinta activitățile de conservare și restaurare întreprinse în ultimii 20 de ani, în paralel cu prezentarea contextului istoric al arhitecturii și societății locale.

Expozițiile vor putea fi vizitate pe parcursul verii până în data de 30 septembrie, săptămânal, de marți până sâmbătă, în intervalul 10:00-13:00 – 14:00-17:00 sau cu programare pe pagina TRANS.FORT sau telefonic la +40747110803

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectura și de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu
Parteneri: Primăria Apold, Hosman Durabil, Homemade Culture, Pojarnitza, Peisaj Deschis

Detalii și rezervări:

bottom of page